Развојот на PDC секачи

Хјустон, Тексас – Истражувачите од водечка технолошка компанија за нафта и гас направија значаен напредок во развојот на PDC секачи.Поликристалните компактни дијамантски секачи (PDC) се критични компоненти на дупчалките што се користат во истражувањето и производството на нафта и гас.Тие се направени од тенок слој индустриски дијамантски кристали кои се врзани за супстрат од волфрам карбид.PDC секачите се користат за сечење низ формации на тврди карпи за пристап до резервите на нафта и гас.

Новите PDC секачи развиени од истражувачите имаат поголема отпорност на абење од постоечките PDC секачи.Истражувачите користеле нов метод за синтеза на дијамантските кристали кои ги сочинуваат секачите, што резултирало со потрајни и подолготрајни секачи.

„Нашите нови PDC секачи имаат отпорност на абење што е три пати поголема од постоечките PDC секачи“, рече д-р Сара Џонсон, водечки истражувач на проектот.„Ова значи дека тие ќе траат подолго и ќе бараат поретка замена, што ќе резултира со значителни заштеди на трошоците за нашите клиенти“.

Развојот на новите PDC секачи е големо достигнување за индустријата за нафта и гас, која во голема мера се потпира на технологијата за дупчење за пристап до резервите на нафта и гас.Трошоците за дупчење може да бидат значајна бариера за влез во индустријата, а сите технолошки достигнувања што ги намалуваат трошоците и ја зголемуваат ефикасноста се многу барани.

„Нашите нови PDC секачи ќе им овозможат на нашите клиенти да дупчат поефикасно и по пониска цена“, рече Том Смит, извршен директор на технолошката компанија за нафта и гас.„Ова ќе им овозможи пристап до претходно недостапните резерви на нафта и гас и ќе ја зголемат нивната профитабилност“.

Развојот на новите PDC секачи беше заеднички напор помеѓу технолошката компанија за нафта и гас и неколку водечки универзитети.Истражувачкиот тим користел напредни техники за наука за материјали за да ги синтетизира дијамантските кристали што ги сочинуваат секачите.Тимот користеше и најсовремена опрема за тестирање на отпорноста на абење и издржливоста на новите секачи.

Новите PDC секачи сега се во завршна фаза на развој, а технолошката компанија за нафта и гас очекува да започне со нивно производство во големи количини подоцна оваа година.Компанијата веќе доби значителен интерес од своите клиенти и очекува побарувачката за новите секачи да биде голема.

Развојот на новите PDC секачи е пример за тековната иновација во индустријата за нафта и гас.Бидејќи побарувачката за енергија продолжува да расте, индустријата ќе треба да продолжи да развива нови технологии за пристап до претходно недостапните резерви на нафта и гас.Новите PDC секачи развиени од технолошката компанија за нафта и гас се возбудлив развој што ќе помогне да се придвижи индустријата напред.


Време на објавување: Мар-04-2023